כולנו מכירים את הפאנלים הסולארים, אבל הם לבדם לא יצליחו להתמודד עם שינויי האקלים. מאמר זה מתאר מספר טכנולוגיות חדשנות בישראל והעולם העוסקות בהרחבת התחום ומצביעות על הכיוונים בהם מתפתח.
צביה ברון, Energy-Tech. Business. Partnerships
12-08-2023
אנרגיה מתחדשת הפכה בעשר השנים האחרונות לדרך קונבנציונלית להפקת חשמל הן מבחינה מסחרית והן מבחינת עלותה. הטכנולוגיות קיימות, הן מסחריות וכל מה שנותר הוא להשיג את האישורים הנדרשים ולהשוות בין הצעות מחיר ובום! מתקינים ומתחילים להנות מחשמל נקי. עסק עם מודל עסקי ברור. יחד עם זאת, פאנלים סולארים דורשים שטחים משמעותיים ואחוזי הנצולת שלהם לא עולים במקרים אופטימליים על 24%.
יחד עם זאת, יש הבנה גוברת כי אחת הדרכים למלחמה בשינויי האקלים היא באמצעות הפחתת השימוש בדלקים פוסיליים ביצור חשמל והגברת השימוש באנרגיה מתחדשת.
אם אנחנו רוצים להגיע למצב בו אנרגיה מתחדשת מהווה חלק משמעותי מתמהיל האנרגיה של מדינות הרי שאנו זקוקים למצוא פתרונות טכנולוגיים שיהפכו אנרגיה סולארית לזמינה. המאמר הבא מתמקד באנרגיה סולארית הן ליצור חשמל והן לשימושים אחרים. בנוסף המאמר מתעכב מעט על נושא האגירה שבלעדיו לא תתכן אספקת חשמל משמעותית באמצעות אנרגיות מתחדשות.
פאנלים סולאריים גמישים: דמיינו פאנלים סולאריים גמישים כמו בד, המאפשרים לשלב אותם בצורה חלקה בבגדים, בתרמילים, או אפילו במשטחים מעוקלים. חידוש זה אינו עוד חלום אלא מציאות, הודות לפאנלים סולאריים גמישים. ניתן לעצב את הפאנלים הקלים והרב-תכליתיים הללו לצורות שונות, מה שהופך אותם לאידיאליים עבור יישומים לא שגרתיים כמו טכנולוגיה לבישה ומטענים ניידים. דוגמא בולטת מהאקו-סיסטם הישראלי היא Apolo Power ( https://apollo-power.com/)
צבע מייצר אנרגיה סולארית: מה אם נוכל להפוך כל משטח למחולל אנרגיה סולארית? צבע שמש הופך את זה לאפשרות. ניתן ליישם צבע מיוחד עם ננו-גבישים סולאריים על קירות, חלונות או אפילו כלי רכב, ולהפוך אותם למשטחים שאוספים אנרגיה. חשבו על כל המשטחים הלא מנוצלים, קירות, גגות של מכוניות כל עצם שיש לו נפח והוא חלק מהמרחב הנופי יוכל להפוך לכלי ליצירת אנרגיה. דוגמא לחברה שעשתה התקדמות משמעותית בשנה האחרונה והציגה הוכחת היתכנות היא סולור (https://www.solor.tech/)
אגירת אנרגיה: אחד האתגרים בשימוש באנרגיה סולרית היא העובדה שאור השמש מוגבל בהיקפו ובעלי מאפיינים יחודיים (עקומת הברווז המפורסמת שבאמלוק ניתן לתאר אותה כהרבה שמש בצהרים וחושך בלילה). על מנת לפתור את הבעיה, הפתרון המקובל והמסחרי לנושא הינו סוללות בעלות קיבולת גבוהה מתוכננות לאגור אנרגיה סולארית עודפת במהלך היום ולשחרר אותה במהלך הלילה או כאשר הביקוש עולה. שילוב חלק זה של אחסון אנרגיה עם טכנולוגיה סולארית מבטיח אספקת חשמל עקבית, ללא קשר לזמינות אור השמש. פתרונות מתקדמים יותר כוללים מגוון של טכנולוגיות החל בדורות חדשים של סוללות המשתמשים בחומרי גלם זולים יותר, בשימוש באויר דחוס, טו ביצירת תווך של ייצור של חומרי גלם ליצור אנרגיה בשעות השפל (אגירה אנרגטית כשהתווך הינו חומר). דוגמה מעניינת מתוארת בפיסקה הבאה /
יצור חשמל ואגירה ללא תווך: במרדף אחר פתרונות אנרגיה נקיים ויעילים יותר, תחום הטכנולוגיה הסולארית היה עד להתקדמות פורצת דרך - היכולת להמיר אנרגיה סולארית ישירות למימן (מה שקרוי מימן ירוק). החידוש הזה רותם את כוחה של השמש כדי לייצר גז מימן, נושא אנרגיה נקי ורב-תכליתי. על ידי עקיפת המסלול המסורתי של שימוש בחשמל לייצור מימן, גישת שמש-מימן ישירה זו מציעה פתרון מבטיח לאגירת אנרגיה מתחדשת בקנה מידה גדול יותר, התמודדות עם אתגרי הפסקות ומתן חלופה ידידותית לסביבה עבור יישומים עתירי אנרגיה שונים. . טכנולוגיה זו טומנת בחובה את הפוטנציאל לחולל מהפכה באופן שבו אנו מאחסנים ומנצלים אנרגיה סולארית, ותורמת משמעותית לעתיד בר-קיימא וירוק יותר. דוגמא לחברה הינה ( QD-Sol (https://qd-sol.com
פאנלים סולאריים שקופים: דמיינו לעצמכם מבט דרך חלון שלא רק מכניס אור טבעי אלא גם מייצר חשמל. פאנלים סולאריים שקופים, עשויים מחומרים כמו פלסטיק מוליך שקוף, מפותחים כדי לשרת את המטרה הכפולה הזו. ניתן לשלב לוחות אלו בחלונות, חלונות ואפילו מסכים אלקטרוניים, ולהפוך משטחים יומיומיים לנכסים המייצרים אנרגיה. דוגמא לחברה העוסקת בתחום היא Ubiquitous Energy's ClearView Power™ Technology (https://ubiquitous.energy/applications/)
טיהור מים באמצעות אנרגיה סולארית: אנרגיה סולארית אינה מוגבלת רק לייצור חשמל; אפשר לנצלה על מנת לספק מי שתייה נקיים. מערכות טיהור מים המופעלות באמצעות אנרגיה סולארית משתמשות באור השמש כדי לחטא ולטהר מים ממקורות שונים, או להתפילם מה שהופך אותם לבטוחים לצריכה. חידוש זה טומן בחובו פוטנציאל עצום לטיפול בבעיות מחסור במים באזורים מרוחקים או מוכי אסונות דוגמה לחברה מעניינת היא Desolenator (https://www.desolenator.com/ )
החידושים שהוזכרו לעיל אינם רק הישגים יוצאי דופן של הנדסה; הם מייצגים שינוי מהותי באופן שבו אנו ניגשים לייצור וצריכת אנרגיה. טכנולוגיה סולארית עוברת מלהיות מקור אנרגיה משלים להפיכתה לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו.
ככל שאנו ממשיכים לחקור ולהשקיע בחידושים הללו, המטרה של השגת עתיד בר קיימא וידידותי לסביבה הופכת יותר ויותר ברת השגה. כוחה של השמש, שנרתמה בעבר אך ורק באמצעות פאנלים סולאריים מסורתיים, מופעל כעת בדרכים שנחשבו פעם בלתי אפשריות. מפאנלים גמישים ועד צבע המופעל על ידי שמש, העתיד של הטכנולוגיות הסולאריות מרתק מאי פעם.
בעולם שבו מקורות אנרגיה מתחדשים הם חלק מהארסנל למלחמה בשינויי האקלים, החידושים הסולאריים הללו מספקים הצצה לפוטנציאל הבלתי מוגבל של הטכנולוגיה לעצב מחדש את נוף האנרגיה שלנו לטובה. השמש אינה עוד רק גוף שמימי; זה הופך לכוח מניע של חדשנות, קיימות וקידמה.
Comments